Andersson har ikke bestemt seg om Nato-medlemskap

Sveriges statsminister Magdalena Andersson snakket varmt om Nato-medlemskap 1. mai, men understreket at hun ikke har tatt noen avgjørelse.

Før hun gikk på talerstolen i Sundbyberg for å holde tale på arbeidernes kampdag, svarte Andersson på spørsmål fra medlemmer av sosialdemokratenes lokallag.

– Vi må vurdere hva som er best og tryggest for Sverige. Jeg har ennå ikke noe svar på det spørsmålet. Det er både fordeler og ulemper med å være med i Nato, og fordeler og ulemper med å stå utenfor, sa hun.

Andersson har avvist kravet om folkeavstemning. Sosialdemokratene har opplyst at de fatter en beslutning senest 24. mai, men en avgjørelse kan komme før dette ettersom sosialdemokratene i Finland bestemmer seg alt 14. mai.

– Dersom de velger å gå med i Nato, da øker helt klart spenningen i vårt nærområde. Sverige blir mer utsatt om vi ikke blir medlem, sier Andersson.

Les også: Russland advarer Sverige og Finland mot Nato-medlemskap

Tidligere statsminister Stefan Löfven har vært skeptisk til svensk Nato-medlemskap, men virker nå å være på glid i spørsmålet.

– Jeg er ikke blitt overbevist om at vi plutselig skulle få en sikrere situasjon om vil legger Natos grense helt inntil Russland i hele Europa, sa han i et intervju med Svenska Yle i forrige måned.

Den siste meningsmålingen viser at 54 prosent av svenskene ønsker Nato-medlemskap.

– Jeg har ikke tilgang til samme informasjon som regjeringen har, så jeg har full tillit til at partiledelsen gjør det som er et riktig valg for Sverige, sier han.

(NTB)