Biden signerer utvannet politidirektiv på George Floyds dødsdag

To år etter at George Floyd ble drept under en pågripelse, signerer Joe Biden en ordre som blir mindre inngripende enn presidenten hadde håpet, melder AP.

Etter planen skal slektninger av Floyd være til stede når Biden signerer presidentordren onsdag, skriver nyhetsbyrået, som viser til tre anonyme kilder med kjennskap til saken. Onsdag er det to år siden Floyd ble drept da en politimann satte kneet mot nakken hans under pågripelsen av ham. Dødsfallet førte til store protester over hele USA og i en rekke andre land.

Ifølge AP vil presidenten kreve at føderale politistyrker gjennomgår og justerer reglene for sin maktbruk. Han vil også redusere overføringen av militært utstyr til lokalt politi. I tillegg skal ordren oppfordre lokalt politi til blant annet å begrense bruken av kvelertak ved å stille betingelser ved finansiering fra føderale myndigheter.

Opprinnelige ønsket Biden mer dyptgripende tiltak, men klarte ikke å få med Kongressen på politireform og økt krav om oppsyn med politiet. Teksten er et resultat av forhandlinger mellom Det hvite hus, borgerrettighetsgrupper og politiorganisasjoner.

– Vi vet godt at en presidentordre ikke kan ta tak i politiproblemene i USA på samme måte som Kongressen kan, men vi må gjøre alt vi makter, sier lederen for borgerrettsgruppen NAACP Derrick Johnson i en uttalelse. (NTB)