Apekopper påvist i Tsjekkia, Østerrike og Slovenia

Tsjekkia, Østerrike og Slovenia har påvist sine første tilfeller av apekopper. Over 100 smittede er registrert i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia.

– Det var bare et spørsmål om tid. Vi har ventet på dette, sier Pavel Douhy, som leder Foreningen for smittsomme sykdommer i Tsjekkia. Han sier den smittede er en mann som ble testet ved det militære universitetssykehuset i Praha.

Ifølge det tsjekkiske folkehelseinstituttet fikk mannen symptomer etter at han kom hjem fra en musikkfestival i belgiske Antwerpen.

I Østerrike bekrefter myndighetene smitte hos en mann som ble lagt inn på sykehus i Wien søndag med symptomer på apekopper. Også i Slovenia har en mann fått påvist smitte. Han utviklet symptomer etter å ha kommet hjem fra Kanariøyene, opplyser helsemyndighetene.

Helsemyndigheter i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia har den siste tiden registrert over 100 tilfeller av apekopper. Det er tilsynelatende første gang virussykdommen spres blant personer som ikke har besøkt Afrika, der sykdommen oftest forekommer. (NTB)