Biden: Villig til å bruke makt for å forsvare Taiwan

Mandag morgen har USAs president Joe Biden kunngjort et handelssamarbeid sammen med 13 land i Asia- og Stillehavsområdet kalt IPEF.

Det gjorde han under et besøk i Japan.

Her sa han også at han var villig til å bruke makt for å beskytte Taiwan, skriver Reuters.

– Det er forpliktelsen vi har pålagt oss selv, sa han da han ble spurt om USA ville agere militært om Kina prøver å ta kontroll over Taiwan med makt, ifølge AFP.

Videre sa den amerikanske presidenten at USA står sammen med andre land for å forsikre at Kina ikke kan bruke makt i Taiwan.

Kina «flørter med fare» ved å fly nært inntil øylandet, ifølge Biden.

I en uttalelse sier Det hvite hus at det ikke er noen endringer i sin politikk mot Taiwan og påpekte at Biden gjentok USAs Ett Kina-politikk der de anerkjenner Folkerepublikken Kina, men ikke at Tawain er del av Kina som Kina selv hevder, melder Reuters.

Kina har i lengre tid ønsket seg kontroll over Taiwan, noe som har ført til advarsler fra amerikanske politikere om hvilke konsekvenser Kina ville stå overfor om de invaderer landet.

Biden er nå opptatt av å vise at USA ikke er blitt avledet av Ukraina-krigen og presenterte planene om et omfattende handelssamarbeid mellom de tretten landene, som inkluderer India og blant annet har som mål å isolere Kina. (VG/NTB)