Blinken etter Kyiv-besøket: Russland mislykkes

Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken besøkte søndag den ukrainske hovedstaden Kyiv der han og USAs forsvarsminister Lloyd Austin møtte blant annet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Mandag morgen, i Polen, sa Blinken at besøket var en mulighet for direkte å vise USAs sterke og pågående støtte til den ukrainske regjeringen. De to amerikanske toppolitikerne reiste ifølge Blinken inn til Kyiv med tog fra Polen.

Ifølge Blinken mislykkes Russland i sine militære mål, mens Ukraina lykkes.

Han mener også at et suverent Ukraina vil bli stående lenge etter Putins Russland. Han la også til at Russland fortsetter å forsøke å brutalisere deler av Ukraina, men at Ukraina står sterkt.

Den amerikanske forsvarsministeren Austin sa under pressekonferansen i Polen at møtet mellom de to landene handlet om både hvordan Ukraina skal vinne krigen, men hvordan man skulle forberede seg for fremtiden.

Austin sa også at krigens natur i Ukraina har utviklet seg slik at Ukraina behøver langtrekkende våpen og at Ukraina har bedt om stridsvogner.

Tirsdag skal FNs generalsekretær Antonio Guterres møte Russlands president Vladimir Putin. USAs utenriksminister Blinken sa mandag at han har snakket med FN-sjefen og at han forstår det slik at Guterres vil levere en veldig sterk beskjed til Putin om behovet for å avslutte krigen, for en våpenhvile og korridorer for å få nødhjelp inn og folk ut av byer.