Britisk etterretning: Russland forsøker å omringe ukrainske stillinger i øst

I sin daglige morgenoppdatering på Twitter skriver det britiske forsvarsdepartementet siste nytt fra den britiske etterretningen.

Tirsdag trekker de blant annet frem russiske fremrykninger i Donbas-regionen som omfatter de to fylkene Luhansk og Donetsk.

Dette sier etterretningen:

  • Russiske styrker forsøker trolig å omringe tungt befestede ukrainske stillinger øst i Ukraina.
  • Byen Kreminna i Luhansk har angivelig falt og det rapporteres om tunge kamper sør for Izium mens russiske styrker forsøker å rykke frem mot byene Slovjansk og Kramatorsk fra nord og øst.
  • Ukrainske styrker har forberedt forsvar i storbyen Zaporizjzja som forberedelser til en potensielt russisk angrep fra sør.

Siden 2014 har russiskstøttede separatister i Luhansk og Donetsk vært i krig med ukrainske styrker. Separatistene har styrt deler av disse fylkene og er selverklærte republikker.

I forkant av krigen anerkjente Russland de to fylkene som republikker og kom med udokumenterte påstander om at Ukraina begikk folkemord her. Det blant annet det Russlands leder Vladimir Putin ga som begrunnelse for at han gikk til invasjonskrig mot hele Ukraina.

Etter som krigen utviklet seg, trakk russiske styrker seg ut fra andre områder av landet og omplasserte styrker til Donbas. Nå er deres uttalte mål å «frigjøre» dette området.