Britisk stjernearkitekt vil bidra til nytt Kharkiv

Den britiske stjernearkitekten Norman Foster vil bidra til gjenoppbyggingen av den krigsherjede storbyen Kharkiv øst i Ukraina.

Den 86 år gamle arkitekten er blant annet kjent for restaureringen av den gamle riksdagsbygningen i Berlin og har tegnet Stansted flyplass og Milleniumbroen over Themsen i London.

I et videomøte med Kharkivs ordfører Ihor Terekhov la Foster fram et forslag til gjenoppbygging av Ukrainas nest største by, som er kjent for sin jugendarkitektur. Arkitekten sier han vil «samle de beste hodene i verden innen planlegging, arkitektur, design og ingeniørkunst» til å sette i gang umiddelbart med å «gjenføde Kharkiv».

Foster sier hans folk først vil komme med en overordnet plan som kombinerer «den mest elskede og beundrede arven fra fortiden, med de mest ettertraktede og grønne elementene for infrastruktur og bygninger».

– Jeg vil ha et bysentrum som fremstår som et høydepunkt i Europa, sier Terekhov, som fortalte Foster at rundt 25 prosent av bygningene i byen er ødelagt, og at det blant annet er behov for nye sykehus, skoler og barnehager. Han sier alle større bygg skal ha tilfluktsrom, mens boligblokker skal ha kjellergarasjer som kan gjøres om i krisesituasjoner.

Kharkiv var åsted for harde kamper tidlig i den russiske invasjonen. For tiden er byen under delvis blokade av russiske styrker. (NTB)