EU lover mer militær støtte til Moldova

EU-president Charles Michel lover å øke den militære støtten til Moldova, Ukrainas naboland, kraftig i tiden fremover.

– I år planlegger vi å øke støtten vår til Moldova kraftig ved å gi landets væpnede styrker ekstra militærutstyr, sa Michel onsdag på en pressekonferanse med Moldovas president Maia Sandu.

Michel sa at EU vil bidra med utstyr innen logistikk cyberforsvar, i tillegg til å forsøke å gi Moldova «mer militærbyggende kapasitet» uten å gå nærmere inn på det.

I forrige uke ble det meldt om flere angivelige angrep i den moldovske utbryterregionen Transnistria. Blant annet skal to radiomaster i regionen ha blitt rammet av eksplosjoner, ifølge de lokale prorussiske myndighetene, som la skylden på myndighetene i Ukraina.

Transnistria ligger øst i Ukraina, langs grensen mot Ukraina. Utbryterregionen har vært kontrollert av et prorussisk regime siden 1990-tallet.

Ukraina har advart mot at Russland kan bruke utbryterregionen til å angripe dem eller Moldova. Russland har en militærbase og rundt 1.500 soldater i Transnistria.

På pressekonferansen sa Sandu at selv om Moldova er forberedt på det hun kaller «pessimistiske scenarioer», ser de ingen overhengende risiko for angrep akkurat nå.

Moldova er ikke medlem av EU, men har levert inn søknad om å bli medlem i unionen. Landet er heller ikke med i Nato.

– EU står i full solidaritet med dere, med Moldova, og det er vår europeiske plikt å hjelpe og støtte landet deres, sa Michel videre på pressekonferansen.

Han la til at EU vil hjelpe Moldova med å takle konsekvensene av smitteeffekten fra den russiske krigføringen i Ukraina og bringe Moldova nærmere EU. (NTB)