EU smittevernbyrå: Framvekst i akutte hepatittilfeller i Europa

Det blir registrert stadig flere tilfeller av akutt hepatitt hos tidligere friske barn i Europa, opplyser EUs smittevernbyrå ECDC i sin siste risikovurdering.

1、april var det registrert 111 tilfeller i Storbritannia, og 27. april var det anslagsvis 55 trolige og bekreftede tilfeller fordelt på tolv EØS-land, ifølge ECDC.

Folkehelseinstituttet hadde 20. april registrert to tilfeller i Norge. Alle norske barneavdelinger er bedt om å ha økt årvåkenhet etter at britene slo alarm.

I tillegg er det registrert tolv tilfeller hver i USA og Israel, samt ett i Japan. De fleste av barna har blitt friske, men flere har fått akutt leversvikt og blitt nødt til å gjennomgå levertransplantasjon.

Akutt hepatitt er også kjent som leverbetennelse.

ECDC-sjef Andrea Ammon sier at det stadig er uklart akkurat hva som står bak hepatittilfellene. Eksperter har pekt på en forbindelse mellom adenovirus og koronavirus som en mulig forklaring.

Smittevernbyrået anslår forekomsten til å være lav, selv om det ikke ennå er noen systematisk overvåking av sykdommen. Siden patogenet stadig er ukjent, er det vanskelig å anslå risikoen for barna.

(NTB)