EU vil sette i gang rettslige tiltak mot Polen etter «russisk innflytelse»-undersøkelse

EU-kommisjonen har gått med på å ta rettslige skritt mot Polen over dens omstridte komité som vil bli bedt om å undersøke påstått russisk innflytelse, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis onsdag.

«Vi diskuterte situasjonen i Polen, og kollegiet har enige om å starte en forseelsesprosedyre ved å sende et brev med formell varsel i forbindelse med den nye loven om statskomitéen for undersøkelse av russisk innflytelse,» sa Dombrovskis på en pressekonferanse.

Polens president Andrzej Duda signerte forrige uke en lov som oppretter en statskomité som skal granske Russlands påståtte innflytelse på landets interne sikkerhet mellom 2007 og 2022.

Det europeiske økonomiske organet sa at de var bekymret for at det polske regjeringspartiet Lov og Rett skulle bruke komiteen til å hindre opposisjonspolitikere i å stille som kandidater.

Szymon Szynkowski vel Sek, Polens utenriksdepartementets statssekretær for europeisk politikk, argumenterte for at alle demokratier burde støtte Warszas forsøk på å «utforske og begrense den russiske innflytelsen» og lovet å utfordre kommisjonens argumenter med fakta.

«Vi vil rolig gi juridiske og faktiske argumenter i denne saken etter å ha blitt kjent med EU-kommisjonens kritikk,» skrev han på sosiale medier.

Den polske offisielle fortalte journalister at den europeiske kommisjonen hadde handlet hastig basert på medierapporter og lovet at Warszas etterforskning av den påståtte russiske innblandingen skulle fortsette, til tross for det juridiske nederlaget.