Gazprom: Polen og Bulgaria får ikke lenger gass

Det statlige russiske oljeselskapet Gazprom sier onsdag at de har stanset sine leveranser av gass til Polen og Bulgaria som følge av at de to landene nekter å betale for gassen med russiske rubler, slik Russland krever. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Polen og Bulgaria har tidligere opplyst at de hadde fått beskjed om at leveransene ville bli stanset. Og kort tid etter at Gazprom gikk ut med stansen, bekrefter Polen at gassleveransene er stanset.

De to landene er de to første landene som har fått gasskjøpet sitt stanset av Russland, som er den største leverandøren til Europa av gass. Norge er den nest største.

Prisen på europeisk gass har gått opp 24 prosent etter det russiske gasskuttet, skriver Bloomberg.

SISTE: Det norske gass-selskapet Vår Energi sier at de på kort sikt ikke klarer å øke sin gassproduksjon.

Bulgaria sier de har betalt for russiske gassleveranser for april, og ifølge den bulgarske energiministeren er den russiske gass-stansen et kontraktsbrudd. Bulgaria sier også at de nå gjennomgår alle kontrakter med Gazprom.

Polen har gjentatte ganger sagt at de nekter å betale for russisk gass i rubler og at de har planlagt ikke å forlenge gasskontrakten med Gazprom etter kontrakten går ut i slutten av året.

Ifølge Bloomberg sier også Polen at de har nok gass lagret til å tåle at Russland nå skrur av gasskranen.

Som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina, har EU-landene tatt grep for raskt å bli mindre avhengige av russisk gass.