Guterres i Kyiv-forsteder: – Krigen er ond

FNs generalsekretær Antonio Guterres er Kyiv-regionen og besøkte først torsdag den ukrainske byen Borodjanka, melder AFP.

Den lille byen har vært under russisk okkupasjon, men er nå frigjort, og ødeleggelsene her er enorme.

Grusomme historier har også kommet ut fra byen etter at russerne trakk seg tilbake, deriblant viste flere drepte tegn på å ha blitt torturert. Og det har vært fryktet at flere hundre mennesker ligger drept i de utbombede ruinene av byen.

– Jeg ser for meg familien min i ett av husene som nå er ødelagt og svart. Jeg ser barnebarna mine løpe vekk i panikk. Krigen er en absurditet i det 21. århundret. Krigen er ond. Krig er på ingen måte akseptabelt i det 21. århundret, sa Guterres under besøket i Borodjanka, der boligblokker ligger i grus etter russiske angrep.

Dette er første gang Guterres besøker Ukraina etter at Russland gikk til angrepskrig mot landet 24. februar.

Han reiste så videre til Butsja, like utenfor Kyiv, der flere hundre sivile ble funnet drept etter at russiske styrker trakk seg tilbake. Guterres besøkte blant annet massegraven utenfor kirken i Butsja.

Tirsdag var FN-sjefen i Moskva, der han møtte utenriksminister Sergej Lavrov og president Vladimir Putin. Fra ukrainsk hold har han fått kritikk for ikke å ha besøkt Ukraina først.