Guterres oppfordrer vestafrikanske kuppmakere til å gjenopprette sivilt styre

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer militærjuntaene i Burkina Faso, Mali og Guinea til å gi makten tilbake til folket.

Alle de tre landene, som har slitt med jihadist-opprøret i Sahel-regionen, har nylig vært gjennom militærkupp. Mali i august 2020 og deretter i mai 2021, Guinea i september og Burkina Faso i januar.

Etter å ha møtt Senegals president Macky Sall, sa Guterres at de to har blitt enige om å fortsette å snakke med de regjerende myndighetene i landene, slik at det raskt kan gjenopprettes «konstitusjonell orden».

Sall er leder for den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, som har utestengt de tre landene etter kuppene. Ecowas innførte også tunge sanksjoner mot Mali i januar, etter at regimet der avviste å raskt gå tilbake til sivilt styre.

Også Burkina Faso og Guinea har blitt truet med sanksjoner om de ikke innfører sivilt styre innen rimelig tid, men de to militærjuntaene har avvist Ecowas’ timeplan.

Regimet i Burkina Faso sa forrige uke at de ikke har noen planer om å korte ned den tre år lange overgangsperioden de har kunngjort. Lørdag meldte juntaleder Mamady Doumbouya i Guinea at han har landet på en overgangsperiode på 39 måneder.

(NTB)