Høyre åpner for norske våpen til Ukraina

– Vi er åpen for å diskutere om Norge skal bidra med våpen og ammunisjon til Ukraina, sier Ine Marie Eriksen Søreide, Høyres leder i Stortingets utenriks og forsvarskomite til VG.

Hun likte det hun hørte da regjeringen holdt sin Ukraina-pressekonferanse søndag klokken 1900.

– Høyre støtter alle tiltakene som nå kommer. Vi har i en måned bedt regjeringen om kraftigere tiltak; humanitær bistand og annen hjelp. Det er viktige signaler regjeringen gir om at de vurderer videre bruken av militært materiell, sier Søreide.

– Våpen og ammunisjon?

– Slik situasjonen har utviklet seg og når man allerede setter 1959-vedtaket litt til side, fordi man sender beskyttelsesutstyr og så videre. Da må det være en reell vurdering fra regjeringens side om det er andre ting vi også kan bidra med. Slik situasjonen er, så tror jeg også Storting også vil være veldig velvillig til å diskutere det.

– Du åpner for at Norge kan bidra med ammunisjon og våpen?

– Slik situasjonen er nå, så må det helt klart vurderes. Det tror jeg også er noe Stortinget kan slutte seg til, sier hun.

1959-henvisningen er til et vedtak på Stortinget i 1959 om at norskproduserte våpen og ammunisjon ikke skal selges til områder der det er krig eller fare for krig.