Lavrov: Ikke et mål å vinne krigen innen 9. mai

Russland prøver ikke å gjøre slutt på krigen i Ukraina innen 9. mai, dagen landet markerer seieren i andre verdenskrig, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Vestlig etterretning, analytikere og tjenestepersoner har spekulert på at president Vladimir Putin har ønsket å erklære en slags seier 9. mai. Men Russland vil ikke forhaste seg for å bli ferdige med den såkalte «militære spesialoperasjonen» innen da, ifølge Lavrov.

– Militæret vil ikke på kunstig vis tilpasse sine handlinger til noen dato, inkludert seiersdagen, sier Lavrov i et intervju med italienske Mediaset som ble publisert søndag.

– Tempoet på operasjonen i Ukraina avhenger, først og fremst, av behovet for å minimere enhver risiko for sivilbefolkningen og russisk militærpersonell, hevder han.

Denne dagen, 9. mai, blir vanligvis markert på storstilt vis med militærparade på Den røde plass i Moskva. Putin pleier å holde tale der han hyller landets sentrale rolle i å nedkjempe Hitler og nazistene.

– Vi vil på høytidelig vis feire 9. mai, slik vi alltid gjør. Vi vil huske de som falt for å befri Russland og andre republikker i Sovjetunionen, for befrielsen av Europa fra nazi-pesten, sier Lavrov. (NTB)