Tyskland vil sende stridsvogner til Ukraina

Tysklands regjering kommer til å godkjenne leveranser av stridsvogner til Ukraina, ifølge tyske medier.

Det tyske nyhetsbyrået DPA er blant dem som erfarer at Tyskland kommer til å sende stridsvogner direkte til Ukraina.

Avisen Süddeutsche skriver at de erfarer det samme og at den tyske forsvarsministeren Christine Lambrecht er ventet å love dette under et møte med 40 land på den amerikanskdrevne Ramstein-flybasen vest i Tyskland tirsdag.

Ifølge avisen er det snakk om en leveranse av 50 stridsvogner av Gepard-typen.

Mens planen ifølge DPA skal være at våpenprodusenten Krauss Maffei Wegmann får tillatelse til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina. Gepard-stridsvognene er basert på Leopard 1-stridsvognene. Stridsvognene som skal sendes til Ukraina, skal ifølge nyhetsbyrået produseres av deler og stridsvogner som tilhører det tyske forsvaret.

Det er ventet en formell kunngjøring om beslutningen senere tirsdag.

Leveransene vil innebære en markant endring i den tyske holdningen til hva slags våpen landet kan levere til Ukraina. Tidligere har landets statsminister Olaf Scholz avvist å levere tyngre våpen som stridsvogner, fly og helikoptre til Ukraina.

Landets justisminister Marco Buschmann sa nylig at leveranse av tyngre våpen til Ukraina ikke vil gjøre Tyskland til en medkriger, mens utenriksminister Annalena Baerbock sa for en knapp uke siden at det ikke lenger er tabu å levere stridsvogner til Ukraina. (NTB/VG)