Nav: Arbeidsgivere sliter med å fylle ledige stillinger

Antallet ledige stillinger har den siste tiden nådd et rekordhøyt nivå, ifølge Nav. Samtidig sliter arbeidsgiverne med for få og ukvalifiserte søkere.

Det ble registrert nær 50.000 nye stillinger hos Nav i forrige måned, noe som er 9 prosent flere enn i april i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge Nav er det for tiden et rekordhøyt nivå på antall nye ledige stillinger.

– I april hadde vi to arbeidssøkere per ny ledig stilling, men påsken førte til færre ledige stillinger denne måneden, så bildet er egentlig enda strammere. I mars var vi nemlig helt nede i 1,5 arbeidssøkere per ledig stilling. Det betyr i praksis at arbeidsgiverne i mange tilfeller sliter med å fylle ledige stillinger, sier statistikksjef Ulf Andersen i Nav til DN.

I 2018 og 2019 var det i snitt 3,2 arbeidssøkere per ledige stilling, ifølge Andersen, som forklarer at det nå er en ubalanse i markedet når det gjelder den kompetansen arbeidsgiverne etterspør og den arbeidssøkerne tilbyr.

– Svært mange av de som står igjen i arbeidsledighet nå, er personer med lite eller ingen utdannelse, lite arbeidserfaring, innvandrere og flyktninger, og en del har vært arbeidssøkere lenge, sier han.

(NTB)