NBC: Omfattende amerikansk etterretningsstøtte til Ukraina

USA har ifølge NBC gitt omfattende etterretningshjelp til Ukraina. USA har blant annet varslet om hvilke mål Russland ville angripe.

Ukraina har dermed kunnet flytte fly og luftvernsystemer ut av målområdene, sier både tidligere og aktive amerikanske tjenestemenn til kanalen.

Etterretningsopplysningene bidro også til at et transportfly med hundrevis av russiske soldater ble skutt ned tidlig i krigen, opplyser kildene. Det skal ha bidratt til å hindre Russlands forsøk på å erobre Hostomel-flyplassen ved Kyiv.

CIA skal også ha satt av store ressurser for å hindre russiske forsøk på å ta livet av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver NBC.

En vestlig etterretningskilde sier til kanalen at det ikke bare er etterretningsopplysningene som har vært avgjørende, men at ukrainerne har brukt dem godt. De reagerer «forbløffende raskt», ifølge kilden.

Tidligere CIA-sjef Jon McLaughlin sier at Ukraina også har effektivt utnyttet opplysninger fra åpne kilder som kommersielle satellittbilder og åpen radiotrafikk. (NTB)