Nederlag for høyrepopulist i Slovenia

Nykommeren Robert Golob ligger an til å bli ny statsminister i Slovenia, etter at landets høyrepopulistiske statsminister Janez Jansa gikk på et valgnederlag.

– Vårt mål er blitt nådd: En seier som vil gjøre det mulig å ta landet tilbake til frihet, sa Golob da resultatet begynte å bli klart.

Mandag morgen var nesten alle stemmene talt opp etter valget dagen før. Globos parti Frihetsbevegelsen så ut til å få 34,5 prosent.

Jansas parti SDS har 23,5 prosents oppslutning. Dermed vil Golob kunne danne ny regjering, med støtte fra flere mindre venstreorienterte partier.

Kritikere mener Jansa har undergravd demokratiet i Slovenia i de drøye to årene han har vært statsminister. Han er alliert med Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban og en beundrer av USAs tidligere president Donald Trump.

Golob har bakgrunn fra næringslivet og kastet seg inn i politikken for få måneder siden. Frihetsbevegelsen var opprinnelig et miljøparti, og Golob tar til orde for en hardere satsing på fornybar energi. (NTB)