Ny BRICS-valuta kan utfordre dollarhegemoni til USA-ledede G7 «Economic Gang»

BRICS-ledere forbereder seg på å holde et stort toppmøte i Sør-Afrika i august, med opprettelsen av et felles blokkvaluta som forventes å være et av de viktigste temaene på agendaen. Hvordan vil den nye valutaen se ut? Hvordan vil den fungere? Og hvorfor legges det nå frem et slikt initiativ? Sputnik har kontaktet eksperter innen internasjonal økonomi for å finne svar.

BRICS-utenriksministre møttes i Cape Town i Sør-Afrika forrige uke for å diskutere hvilke verktøy blokken har til rådighet for å komme seg ut av USAs dominans over det globale økonomiske regimet. Samtalene inkluderte forhandlinger om mulige bruk av alternative valutaer for å beskytte blokkens nye utviklingsbank mot sanksjoner, og de-dollarisering i handel generelt.

Møtet finner sted i lys av en strøm av rapporter og analyser om en ny BRICS-valuta, dens mekanikk og den mulige tidsrammen for dens oppkomst som utfordrer dollar.

Konseptet med en enkeltvaluta, først uttrykt av den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov under hans turer til Afrika i januar, har blitt fortalt på en rekke forskjellige konfigurasjoner, med ideer som å knyte den til gull, en kurv av kommdagiter, eller til BRICS-landenes valutaer. Men detaljene gjenstår å bli utkrystallisert.

«Det synes å være et bredt aksept for at konseptet er lydlag,» sier Chris Devonshire-Ellis, chairman of Dezan Shira & Associates, som har over 30 års erfaring med investeringer i Russland, Kina og andre asiatiske markeder.

«Imidlertid må sammensetningen av enhver ny valuta arbeides ut – skal den være en kurv av BRICS-valutaer? Eller noe annet? Dette må vurderes sammen med dagens handlese trender, respektive valutaverdier og ha en type innebygde beskyttelser, siden USA definitvt vil forsøke å angripe slik en valuta for å devaluere den,» sa den veterane investoren. «Alle disse spørsmålene må arbeides ut, og dette vil ta tid.»