Paven får ikke kontakt med Putin – kritiserer Russlands patriark

Pave Frans når ikke gjennom til Vladimir Putin. Nå kritiserer han Russlands patriark Kirill, og sier at han må passe seg for ikke å bli Putins altergutt.

Paven var tidlig i krigen på tråden til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, men prøver nå å få kontakt med den russiske presidenten også.

Men Putin svarer ikke, sier paven i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

– Vi har ennå ikke fått svar og vi fortsetter å insistere, selv om jeg regner med at Putin ikke kan og ikke vil ha dette møtet nå, sier paven.

– Først må jeg reise til Moskva, først må jeg treffe Putin. Men jeg er også en prest, hva kan jeg gjøre? Jeg gjør det jeg kan. Hvis Putin åpner døren …

Offentlig får Putin støtte fra kirkeledere som Kirill. Patriarken har gått fra å be om fred i Ukraina til å omtale motstanderne av krigen som onde krefter og be om samling bak Putin. Paven har nylig avlyst et møte med Kirill.

Paven retter kritikk mot sin åndelige kollega. Patriark Kirill må passe seg for ikke å bli Putins altergutt, sier han.

– Jeg snakket med Kirill i 40 minutter på Zoom. I de første 20 minuttene leste han opp alt som skulle rettferdiggjøre krigen for meg. Jeg hørte og sa til ham: Jeg forstår ingenting av dette. Min bror, vi er ikke statens predikanter, vi kan ikke bruke det politiske språket, bare språket til Jesus, sier paven.

I intervjuet sier paven også at han har fått høre fra Ungarns leder Viktor Orban, at Putin planlegger å avslutte krigen i Ukraina innen 9. mai. Dette er ikke bekreftet fra annet hold. (NTB)