Polen avslutter gasskontrakt med Russland

Polen vil formelt si opp gassavtalen med Russland etter at russerne har sluttet å levere gass, opplyser den polske regjeringen.

Beslutningen om å si opp avtalen fra 1993 ble tatt 13. mai. Fordi det er en bindende internasjonale avtale, må det polske utenriksdepartementet sende et formelt varsel om oppsigelse til den russiske regjeringen. Det skjer i løpet av mandagen, sier Polens klimaminister Anna Moskwa.

– Russlands aggresjon overfor Ukraina har bekreftet den polske regjeringens beslutning om å gjøre seg uavhengig av russisk gass. Vi har alltid visst at Gazprom ikke er en pålitelig partner, skriver hun på Twitter.

– Etter nesten 30 år kan vi nå si at forholdet Polen og Russland har hatt på gassområdet, har opphørt å eksistere, sier statssekretær Piotr Naimski.

Det statlige russiske gasselskapet Gazprom stanset leveransene til Polen i april. 12. mai sluttet de også levere gass til tredjeland via Polen. Når avtalen sies opp påvirker det også gass i transitt til Tyskland gjennom rørledningen Yamal. Imidlertid har gassen den siste tiden kun strømmet den andre veien, fra Tyskland til Polen. (NTB)