Regjeringen refses for ikke å ta imot sårede ukrainske soldater

Ukraina har fire ganger bedt Norge om å ta imot skadde soldater. Regjeringen får skarp kritikk for fortsatt å sitte i tenkeboksen.

– Jeg mener det vitner om handlingslammelse. Det er veldig passivt fra statsråden. Hun gir ingen forklaring på hvorfor det tar lang tid. Nå er det på tide å våkne og si ja til det Ukraina og EU ber oss om, sier Venstre-leder Guri Melby.

Anmodningene fra Ukraina kom gjennom EUs kriseordning og ble sendt 23. april, i tillegg til 5., 7. og 10 mai. Det er i et skriftlig svar til Melby at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekrefter dette, ifølge Dagbladet.

«Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tilby medisinsk evakuering av skadde ukrainske soldater, er til vurdering.» skrev Mehl 11. mai.

Melby mener det haster å behandle saken og påpeker at det er gått en måned fra første henvendelse om de skadde soldatene.

– Det er åpenbart for de fleste at Ukraina ikke har kapasitet til å behandle dem og trenger hjelp fra omverdenen, sier Melby, som mener behandlingen bør være en ukontroversiell humanitær hjelp å gi – spesielt når Norge allerede har bidratt med våpen til ukrainsk side.

Justisdepartementet har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken. (NTB)