Regjeringen vil gjøre det lettere å gi blod for menn som har sex med menn

Helsedepartementet vil ha nye regler for blodgivning for menn som har sex med menn, melder regjeringen i en pressmelding.

– Blodgivere gjør en uvurderlig innsats for samfunnet og for andre mennesker. Det er viktig å legge til rette for at de som kan og vil gi blod, kan gjøre dette på en trygg måte. Det betyr at vi må ha et regelverk som er oppdatert på faglig kunnskap om risiko for hvem som kan gi blod, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressemeldingen.

I dag må menn som har sex med menn vente i minst tolv måneder siden siste seksuelle kontakt for å gi blod.

– Talspersoner for skeive har tatt opp at dagens regelverk er urimelig. Vi ser at andre land, blant annet Danmark, Sverige og Canada, nylig har gjort endringer i sine regelverk for denne gruppen. For å opprettholde tilliten til blodgiversystemet må vi ha et regelverk som er basert på faglige anbefalinger og sunn fornuft. Det må ikke være unødvendig vanskelig for noen grupper å gi blod, sier Kjerkol.

Departementet skriver videre at helsedirektoratet skal samarbeide med Folkehelseinstituttet om å vurdere endringer i karantenereglene for blodgivning for menn som har sex med menn. Det skal i arbeidet ses hen til de endringene i reglene som er gjort i andre land, inkludert Sverige og Danmark. Frist for oppdraget er 1. april 2023.