Russisk fly krenket svensk luftrom

Svenske medier siterer lørdag kveld det svenske forsvaret på at et russisk miilitærfly fredag krenket svensk luftrom.

Flyet skal ha vært øst for Bornholm, før det fløy mot svensk luftrom. En kort periode var det også inne i svensk luftrom, sør for Blekinge.

Svenske jagerfly fulgte det russiske propellflyet, som er av typen AN-30, i luften, hvir de også fotograferte flyet.

Den svenske luftforsvarssjefen Carl-Johan Eldström har uttalt seg om saken til SVT:

– Jeg synes det er uansvarlig og uprofesjonelt.

Han forteller at svenskene fulgte med på flyet, som er et rekognoseringsfly, i lang tid før det krysset over i svensk luftrom, og at så snart russerne krysset over ble de kontaktet av svenskene. Krenkingen av luftrommet skal ha vart i mindre enn ett minutt.

– Det er ikke noe akkurat nå som tyder på at dette var med hensikt. Det kan veldig fort ha skjedd ved en feil, sier luftforsvarssjefen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist kaller handlingen uakseptabel.

– Vi kommer selvsagt til å svare diplomatisk på dette. Opptredenen er uprofesjonell og spesielt upassende med tanke på den totale sikkerhetssituasjonen, sier Hultqvist i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået TT.

Også det danske luftrommet ble kortvarig krenket, opplyser Forsvarets Operationscenter. Det fikk danske jagerfly på vingene. Men før de var kommet opp i høyden, hadde de russiske flyene fløyet videre inn i svensk luftrom, heter det ifølge NTB fra Danmark lørdag kveld.