Russisk FN-diplomat skal ha trukket seg i protest mot Russland

Den russiske FN-diplomaten Boris Bondarev har ifølge det som skal være hans egen Linkedin-profil og et innlegg lagt ut av lederen til organisasjonen UN Watch, Hillel Neuer, på Twitter, sagt at han trekker seg fra Russlands FN-delegasjon – i protest mot sitt eget land.

Bondarev har vært rådgiver for den russiske FN-utsendingen i Genève.

I sitt avskjedsbrev kritiserer han Russland kraftig, noe få personer i russisk tjeneste har gjort siden Russland gikk til krig mot Ukraina.

Bondarev mener at angrepet på Ukraina også er en alvorlig forbrytelse mot det russiske folk.

– Aldri har jeg skammet meg så mye over landet mitt som siden 24. februar, skriver han med henvisning til datoen da krigen startet.

Bondarev skriver at de som har besluttet å gå til krig, har gjort det for å beholde makten for evig. Han mener utenriksminister Sergej Lavrov er et eksempel på hvordan systemet er blitt forringet.

– På 18 år har han gått fra å være en profesjonell og utdannet intellektuell som mange av mine kollegaer hadde stor respekt for, til å bli en person som konsekvent kommer med sprikende utsagn og truer verden med atomvåpen, skriver Bondarev i brevet, som også er delt av advokaten Hillel Neuer på Twitter.

Bondarev skriver at løgnene har tatt over i det russiske utenriksdepartementet. De siste årene har løgnene nådd et katastrofalt nivå, skriver han.

– Det er blitt bygget et system som lurer seg selv, skriver diplomaten. (VG/NTB)