Separatistleder: – Krigsfangene vil bli stilt for retten i Donetsk

– Alle krigsfanger fra Azovstal-stålverket vil bli stilt for retten i Folkerepublikken Donetsk, sier lederen for det russiskstøttede området som er en selverklært og ikke anerkjent republikk, ifølge Reuters.

Donetsk er et ukrainsk fylke, sørøst i landet. I 2014 rykket russiske styrker inn i Donetsk og nabofylket Luhansk i Donbas-regionen. Siden da har Russland støttet separatister i disse områdene, som har ligget i krig med Ukraina.

I den viktige havnebyen Mariupol langs Azovhavet i Donetsk holdt ukrainske styrker ut nesten tre måneder før de la ned våpnene. Til slutt var det bare ukrainske soldater igjen i stålverket Azovstal, som Russland omringet og bombarderte.

Nå har flere av disse soldatene altså overgitt seg og det har vært frykt for hva som vil skje med soldatene som nå er tatt til fange av Russland.

Ukraina sa at de overga seg i forbindelse med en «evakuering» og at deres soldater fra Mariupol skulle være ledd i en fangeutveksling med russiske krigsfanger, men en norsk ekspert mener at soldatenes skjebne ligger i Putins hender.

Mandag hevder Russlands viseutenriksminister at de ikke utelukker muligheten for å diskutere en utveksling av Azovstal-fangene med Kyiv, skriver Reuters.

Det var 24. februar at Russland gikk til invasjonskrig mot Ukraina. Det uttalte målet da var å fjerne landets regjering, noe de så langt ikke har klart. Etter hvert endret det uttalte målet seg til å sikre og utvide den russiske kontrollen over Luhansk og Donetsk samt kontroll over hele Sør-Ukraina som strekker seg fra annekterte Krimhalvøya vestover mot Makedonia.