Skal ha funnet massegraver med totalt rundt 900 døde

Fredag kveld meldte ukrainske Kanal24 at Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i et intervju med polske journalister hadde sag at en massegrav som er oppdaget i Kyiv-provinsen skulle inneholde så mange som 900 drepte sivile.

– Til tross for at russerne dekker over sporene sine, ble massegraven med 900 mennesker funnet, ble presidenten sitert på å ha sagt.

Sent fredag kveld har en talsperson for presidenten vært ute med en presisering. Ifølge avisen Kyiv Independent har Zelenskyj blitt misforstått. Det han skal ha ment å si var at totalt rundt 900 sivilie hadde blitt funnet i ulike massegraver i provinsen.

I intervjuet med de polske mediene skal han også ha sagt at det foreløpig er umulig å anslå hvor mange ukrainere som totalt er drept av russiske styrker siden krigen startet for rundt to måneder siden.

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax sier presidenten fredag også at det er stor fare for at fredssamtalene med Russland vil ta slutt. Han begrunner dette med handlingene til russiske tropper i løpet av krigens gang.

Russland mener på sin side at USA og Storbritannia må ta skylden for at fredssamtalene har stagnert. Utenriksminister Sergej Lavrov mener, ifølge Reuters, at Ukraina og Russland kunne ha oppnådd «store ting» i samtalene dersom ikke myndighetene i Kyiv hadde «endret sin posisjon under ordre fra USA og Storbritannia».