Støre snakker varmt om nordisk samling i Nato

Et samlet Norden i Nato være en god forsikring for Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre understreker at det er opp til Finland og Sverige å selv avgjøre om de vil søke medlemskap. Men dersom de søker, håper han prosessen går raskt.

– De oppfyller kriteriene på alle punkter. Hvis de blir medlemmer vil et samlet Norden i Nato være en god forsikring for Norge. Det vil gi en tydeligere nordisk stemme blant Nato-allierte og særlig i forhold til integreringen og samarbeidet i nord, der Norge, Finland og Sverige har felles geografi. Det vil være en fordel, sier Støre til NTB.

Han møter onsdag formiddag sin finske kollega Sanna Marin i København. Senere møter han også Sveriges Magdalena Andersson under et indisk-nordisk toppmøte.

Det har vært stilt spørsmål ved om Finland og Sverige kan få sikkerhetsgarantier fra alliansen mens de venter på å slippe inn.

– Det er viktig å holde på skillet om at Natos sikkerhetsgarantier gjelder for medlemmer, sier Støre.

– Men hvis Sverige og Finland søker medlemskap og de 30 landene i Nato ønsker dem velkommen og stiller seg positive gjennom politiske uttalelser, så er det et veldig tydelig budskap. Hvis dette skjer er vi og de tjent med at ratifiseringen skjer raskt, slik at medlemskap kan ta til med kort pause, sier han.

– Fra norsk side vil ikke vi ha noen interesse av at det skal vare lenge, tilføyer han. (NTB)