Svensk UD avviser Zelenskyj-påstand

Lørdag avholdt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj et pressemøte på en T-banestasjon i Kyiv. Under den lange seansen svarte Zelenskyj på spørsmål fra pressen.

Et av de mange spørsmålene Zelenskyj handlet om gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigens slutt. Ifølge den ukrainske presidenten skal flere land hjelpe Ukraina med kompetanse og penger til gjenoppbyggingen.

Zelenskyj uttalte blant annet at han har avtalt med Storbritannias president Boris Johnson at Storbritannia skal hjelpe med gjenoppbyggingen av Kyiv-regionen i landet.

Rett etter dette uttaler Zelenskyj at Sverige har tatt på seg ansvaret for å gjenoppbygge Mykolavij-regionen sør i landet.

Ifølge det svenske utenriksdepartementet stemmer dette imidlertid ikke.

– Det finnes for øyeblikket ingen slik overensstemmelse, skriver svensk UD til SVT.

– Intensive samtaler pågår nå mellom internasjonale partnere for å forme gjenoppbyggingen av Ukraina. Sverige vil fortsette å gi omfattende støtte til landet og vil ta aktivt del i gjenoppbyggingen, skriver svensk UD som understreker at hvordan selve gjenoppbyggingen skal foregå og hvilke områder i landet Sverige skal hjelpe er noe de vil komme tilbake til.