Tidligere demokrater og republikanere danner nytt parti i USA

Flere titalls tidligere demokratiske og republikanske politikere kunngjorde onsdag at de danner et nytt og tredje nasjonalt politisk parti i USA. Det melder Reuters natt til torsdag, norsk tid.

Partiet, som har fått navnet Forward (Fremover), mener at de vil kunne appellere til millioner av velgere som de sier er leie av det de mener er et amerikanske topartisystem som ikke fungerer.

Lederne av partiet er den tidligere demokratiske presidentkandidaten Andrew Yang, som i 2021 meldte seg ut av det demokratiske partiet, og den tidligere republikanske guvernøren Christine Todd Whitman i New Jersey.

Partiet viser til en meningsmåling fra 2021 som viste at to av tre amerikanere mente at det er behov for et tredje parti.

Yang er en 47 år gammel forretningsmann fra New York. Han var med i demokratenes nominasjonsvalg i 2020, men havnet langt bak og trakk seg etter hvert.

Det nye partiet har så langt ikke et politisk program, men sier de vil være et sentrumsparti i dagens politiske landskap i USA.

Partiet sier også at de ønsker å «gi nytt liv til en rettferdig og blomstrende økonomi», og å «gi amerikanere flere valgmuligheter, mer tillit til en regjering som fungerer og mer makt i å stake ut fremtiden».

Kilde: VG