Tiltalen etter Kongsberg-drapene klar: Legger ned påstand om tvungent psykisk helsevern

Tiltalen mot mannen som drepte fem personer og påførte flere alvorlige skader på Kongsberg i fjor, er klar.

Påtalemyndigheten varsler i tiltalebeslutningen påstand om at Espen Andersen Bråthen (38) blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Mannen er tiltalt for fem drap, samt for å ha påført flere personer på Kongsberg alvorlige skader, da kvelden 13. oktober i fjor. Bråthen var bevæpnet med pil og bue og stikkvåpen. Flere av drapene skjedde innendørs, hjemme hos ofrene.

Bråthen ble pågrepet over en halv time etter at angrepet startet inne i en dagligvarebutikk.

I tillegg til de drepte er det 26 fornærmede i saken. Saken kommer opp for Buskerud tingrett i Hokksund 18. mai. Domstolen har satt av en snau måned til behandlingen av den.

Siden angrepene 13. oktober har Bråthen vært innlagt på lukket psykiatrisk avdeling gjennom et vedtak om tvangsinnleggelse. Tre rettspsykiatrisk sakkyndige som har vurdert ham, har konkludert han hadde en sterkt avvikende sinnstilstand denne kvelden. Det betyr at han trolig var utilregnelig og dermed ikke kan straffes.

Det er psykiaterne Harald Brauer og Helge Haugerud samt psykologspesialist Knut-Petter Langlo som har gjennomført den rettspsykiatriske vurderingen av Bråthen.

Det er opp til retten å ta endelig stilling til hvorvidt Bråthen var utilregnelig eller ikke da han drepte fem personer og skadde en rekke andre i Kongsberg sentrum i fjor høst. Tidligere brukte man begrepet psykotisk i gjerningsøyeblikket, men dette ble endret ved en endring av straffeloven i 2020. (NTB)