Ukraina: 20 sivile evakuert fra stålverket i Mariupol

Lørdag kveld melder AFP at 20 sivile er evakuert fra stålverket Azovstal i Mariupol, ifølge ukrainske myndigheter.

– 20 sivile, kvinner og barn er overført til et passende sted, og vi håper at de vil bli evakuert til Zaporizjzja, til ukrainsk-kontrollert territorium, sier Svjatoslav Palamar, visekommandant i Azov-regimentet.

Statlige russiske medier har meldt at 25 sivile er evakuert. Ifølge Ria Novosti skal det være 19 voksne og 6 barn.

Verken FN eller regjeringen i Kyiv har kommentert meldingene lørdag kveld.

Samtidig pågår det forhandlinger for å sikre en trygg evakuering av flere hundre sivile fra stålverket. CNN siterer byens ordfører, Vadim Boichenko, på at FN og Røde Kors deltar i forhandlingene.

– Vi venter på resultatene av samtalene. Vi venter på å se om vi vil få en korridor, og redde livene til hundrevis av innbyggere i Mariupol, sier ordføreren på ukrainsk fjernsyn lørdag.

Ukraina sa fredag at de hadde en plan for en evakuering, men at russerne blokkerte tilgangen til stålverket.

En video delt på Twitter skal angivelig vise FN-biler og Røde Kors-biler i byen.

Nyhetsbyrået AP har fått video og bilder fra innsiden av Azovstal, fra to ukrainske kvinner som sier ektemennene deres nekter å overgi seg. Bildene viser uidentifiserte sårede menn med flekkete bandasjer som trenger skift. Andre har åpne sår eller amputerte kroppsdeler.

Lørdag kveld kommer det også meldinger fra det ukrainske militæret om at russiske luftstyrker har gjennomført angrep mot Mariupol, med fokus på Azovstal.

Anslagsvis 100.000 sivile er igjen i Mariupol, og opp til 1.000 har søkt ly i det enorme stålverket. Hovedvekten av angrepene skal ha skjedd ved Azovstal, som blant annet inneholder et stort nettverk med underjordiske tunneler fra den kalde krigen.