Ukraina: – Faller Ukraina, står Russland ved byporten til Moldovas hovedstad

Ifølge en ikke navngitt rådgiver til president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina, vil konsekvensene av et ukrainsk nederlag mot Russland, gå kraftig ut over nabolandet Moldova, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vedkommende sier også at Russland ønsker å destabilisere utbryterstaten Transnistria som ligger inneklemt mellom Ukraina og Moldova, helt øst i landet.

– Hvis Ukraina faller i morgen, vil russiske styrker stå ved Chişinăus porter, sier rådgiveren.

Chişinău er Moldovas hovedstad.

Både mandag og tirsdag har det vært eksplosjoner i den selverklærte statens hovedby Tiraspol. Transnistrias utbryterleder hevder, uten å legge frem dokumentasjon, at det er spor som leder til at Ukraina står bak eksplosjonene.

Moldovas president har nylig lagt skylden på interne krefter som ønsker krig i utbryterstaten, og Ukraina sier at det er den russiske sikkerhetstjenesten FSB som står bak eksplosjonene for å skape en unnskyldning for videre militære handlinger.

Rådgiveren til Zelenskyj la til at Ukraina vil sikre en strategisk sikkerhet i regionen. Russland har nå som uttalt mål, etter å ha trukket styrker ut fra andre områder i Ukraina, å erobre hele de to fylkene Donetsk og Luhansk i Donbas-regionen. De har også uttalt at de ønsker å erobre hele det sørlige Ukraina fra øst i Donbas til vest ved storbyen Odesa langs Svartehavet.

Klarer Russland dette, vil de også ha klart å opprette en såkalt landkorridor til utbryterstaten Transnistria der Russland har hatt «fredsbevarende styrker» siden 1992, og kan da langt lettere flytte styrker mellom områdene.