Ukraina: Hevder Russland er klare til å bruke Transnistria som angrepsplattform

Visestatsminister i Ukraina sier onsdag ettermiddag at Russland nå er klar for å bruke Transnistrias territorium som en plattform for angrep mot Moldova eller Ukraina.

Transnistria er en region som ligger inneklemt mellom Moldova og Ukraina. Den er styrt av prorussiske separatister og Russland har hatt «fredsbevarende styrker» i regionen siden 1992.

Tirsdag kveld sa den ukrainske militærledelsen at de russiske styrkene i Transnistria er satt i kampberedskap. Russland har rundt 1500 soldater og militærbase i utbryterstaten. I tillegg skal separatistenes sikkerhetsstyrker ha økt beredskapen.

Og de siste dagene har spenningen økt etter at det er meldt om flere angrep inne i regionen.

Ukraina har under hele krigen fryktet at Russland kunne åpne enda en front ved å rykke inn i Ukraina fra Transnistria i vest og på den måten kunne omringe den viktige havnebyen Odesa, Ukrainas tredje største by. Men det har så langt ikke skjedd, og russiske styrker er for øyeblikket langt unna byen.

Men Russland har som uttalt mål å okkupere hele det sørlige Ukraina, som vil føre til at de kan opprette en landkorridor til Transnistria, og på den måte muliggjøre forflytninger av soldater fra Donbas-regionen og Krim-halvøyen i øst til Transnistria i Moldova i vest.