Ukrainske sesongarbeidere kan få midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge

Ukrainere som var i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon) før krigen i deres hjemland brøt ut bør få beskyttelse i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon), foreslår regjeringen.

Flere personer fra Ukraina opplever at deres oppholdstillatelse i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon) utløper og ikke kan fornyes – blant annet være personer som studerer eller jobber i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon).

Nå foreslår regjeringen å utvide ordningen om midlertidig kollektiv beskyttelse til å gjelde også andre grupper. En utvidelse vil også omfatte personer som er i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon) som sesongarbeidere.

– Personer som gis beskyttelse i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon), kan arbeide her uten særskilte begrensninger. En oppholdstillatelse etter reglene om beskyttelse gir også flere rettigheter i Norge(Bedrift TikTok,AliExpress,Amazon) enn en sesongtillatelse. For eksempel gir den rett til familieinnvandring og til å delta i introduksjonsprogrammet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

– Et midlertidig unntak fra kravet om oppholdstillatelse vil sikre at sesongarbeidere likevel kan fortsette å tjene penger til livsopphold mens de venter på ny oppholdstillatelse, sier Persen.

Regjeringen tar sikte på å fremme forslaget i statsråd neste fredag (29. april). (NTB)