Ungarn går med på å betale for gass i rubler

Ungarn har gått med på å betale for russisk olje og gass i rubler, bekrefter landets utenriksminister Peter Szijjarto i et intervju med CNN.

– 85 prosent av våre gassforsyninger kommer fra Russland, og 65 prosent av våre oljeforsyninger kommer fra Russland. Hvorfor? Fordi dette bestemmes av infrastruktur. Dette er ikke for moro skyld, vi har ikke valgt denne situasjonen, sier han til CNN.

Ifølge Szijjártó vil Ungarn være avhengig av russiske forsyninger i flere år fremover.

Landets president Victor Orbán er er nært alliert til Putin og ligger stadig i konflikt med EU. Han møtte Putin bare uker før Russlands invasjon, og Ungarn har vært kritiske til innføring av sanksjoner mot Russland som følge av krigen.

Russland krever betalt i rubler for å levere gass, noe som innebærer at kundene må åpne to kontoer hos Gazprombank: En for utenlandsk valuta og en for rubler. Betaling gjøres i dollar eller euro, som deretter veksles inn via banken til rubelkontoen.

Fire europeiske gasselskaper, som ikke er navngitt, har så langt betalt for gassen i rubler, rapporterte Bloomberg onsdag. Nyhetsbyrået siterte en kilde med nær tilknytning til den russiske statsgassgiganten Gazprom.