USA: Ønsker at Russland ikke skal kunne true naboer igjen

Ifølge pressetalsperson John Kirby i Pentagon har Russland allerede et svakere militær og en svakere stat enn før krigen. Det sier han til CNN, ifølge Reuters.

Her sier han også at USAs ønske er at Russland ikke skal være i stand til å true sine naboer igjen i fremtiden.

Han kritiserer samtidig kommentaren fra Russland utenriksminister Sergjej Lavrov søndag der han sa at det er «reell fare» for både tredje verdenskrig og atomkrig. Kirby kaller uttalelsen eskalerende og sier at USA ikke har endret sin atomavskrekkingssposisjon.

Kirby kommenterer også den siste tidens hendelser i Ukrainas naboland Moldova. Helt øst i landet ligger utbryterrepublikken Transnistria som støttes av Russland og som Russland har hatt «fredsbevarende styrker» i siden 1992 mot Moldovas regjerings ønske.

Tirsdag morgen ble det meldt om to eksplosjoner i Transnistrias hovedstad Tiraspol ved to radiostasjoner.

Tjenestepersoner i den ukrainske etterretningen sier at eksplosjonene er en provokasjon utført av den russiske sikkerhetstjenesten FSB for å legitimere videre militære handlinger. Også mandag kveld ble det meldt om eksplosjoner i hovedstaden.

Kirby sier at USA følger nøye med på hendelsene i den suverene staten Moldova, men at det er for tidlig å kommentere eksplosjonene.

Lørdag uttrykket Moldova «dyp uro» etter uttalelsene fra en russisk general om å okkupere hele sørlige Ukraina for å bygge en landkorridor til Transnistria.