Venstre, Rødt og MDG går sammen om å kreve mer statsstøtte til Fornebubanen

Fornebubanen må finansieres 70 prosent med statlige midler, krever Venstre, Rødt og MDG. Regjeringen har lovet 66 prosent av det opprinnelige kostnadsanslaget.

Andelen må måles ut fra endelig prislapp, ikke de 16 milliardene prosjektet ble anslått å koste i 2018, mener de tre partiene. Det skriver Avisa Oslo.

– Dette er et stort og viktig prosjekt. Det er klart at staten må inn med større midler, akkurat slik grunneierne gjør og Viken og Oslo kommer til å måtte gjøre, mener Venstres Ola Elvestuen.

Kostnadene for T-baneprosjektet er oppjustert flere ganger i år. Det ventes nå at prislappen blir 23,3 milliarder kroner, men den kan ende på så mye som 26,4 milliarder. En andel på 70 prosent tilsvarer da mellom 16,3-18,5 milliarder kroner.

Per i dag vil regjeringen betale 10,6 milliarder kroner. Det utgjør 66 prosent av 16 milliarder kroner – prisanslaget fra 2018.

Forslaget fra de tre partiene går ikke ut på at pengene skal legges inn i revidert budsjett nå, men at staten skal komme med en garanti, forklarer Rødts Aydar.

– Det signalet trenger Oslo og Vikens politikere, som sliter med å finansiere Fornebubanen, mener MDGs Lan Marie Berg.

Fremtiden til T-baneprosjektet skal avgjøres i Oslo bystyre og Viken fylkesting i juni. Oslo Ap har åpnet for å vrake hele prosjektet.

Regjeringen har flere ganger avvist å øke den statlige andelen fra 66 til 70 prosent. (NTB)