Vil ha fart på etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Ukraina

For første gang har FNs sikkerhetsråd holdt et møte for å sikre at mulige krigsforbrytelser i Ukraina fører til etterforskning og at noen blir stilt til ansvar.

Det uformelle møtet onsdag kveld ble organisert av Albania og Frankrike. I tillegg til Sikkerhetsrådets 15 medlemsland, deriblant Norge, var sjefaktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), lederen for FNs granskningskommisjon og Ukrainas riksadvokat til stede.

Det var også menneskerettsadvokaten Amal Clooney som i sterke ordelag oppfordret verdens land til å gjøre det de kan for å sørge for at noen blir stilt til ansvar for forbrytelsene som blir begått i Ukraina. Frykten er at bevisene som nå blir samlet inn, blir stuet bort, slik hun mener har skjedd etter krigen i Syria.

– Ukraina er i dag et slaktehus. Midt i hjertet av Europa, sa Clooney.

Møtet ble ledet at Albanias utenriksminister Olta Xhacka, som anklaget Russland for å ha begått «utallige forbrytelser» i Ukraina.

Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova, som har innledet etterforskning av over 8000 mulige brudd på krigens lover, sa at Russlands handlinger er så omfattende at de utgjør forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Hun sa også at mønsteret «ligner på folkemord».

Den juridiske sjefen for Russlands FN-delegasjon, Sergej Leonidtsjenko, avviste anklagene.

– Det vi har hørt i dag, var enda en haug med ubegrunnede påstander og også forfalskninger krydret med løgner, hykleri og pompøs retorikk, sa han.

Han sa også at ukrainere som han beskyldte for «fryktelige forbrytelser», kommer til å bli stilt til ansvar, og at Russland kommer til å arrangere et nytt uformelt møte i Sikkerhetsrådet 6. mai for å legge fram det han kalte «fakta ikke falskneri». (NTB)