Xi forsvarer Kina i møte med Bachelet

Kinas president Xi Jinping forsvarte landets menneskerettighetspraksis da han onsdag hadde et virtuelt møte med FNs menneskerettskommissær Michelle Bachelet.

Bachelet er på et omstridt og sjeldent seks dager langt besøk i Xinjiang-provinsen for å undersøke situasjonen for den uiguriske minoriteten.

Xi sa at menneskerettigheter er et tema som ikke burde politiseres, brukes som våpen eller håndteres dobbeltmoralsk, og hevdet at Kina utvikler menneskerettighetene på en måte som passer landets nasjonale situasjon. Han sa det ikke er behov for noen «lærer» som oppfører seg sjefete mot andre land.

Kina beskyldes for å ha satt over en million uigurer i fangeleir som ledd i en årelang innsats for å undertrykke den muslimske minoritetens kultur og religion. Kina avviser anklagene og kaller dem århundrets løgn.

USA og flere andre land, samt uigurer i eksil, mener at Bachelets besøk er en feilvurdering, og at hun blir ført bak lyset og ikke vist virkeligheten av kinesiske myndigheter.

Hennes besøk faller sammen med en lekkasje av tusener av dokumenter og bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer for uigurer i Xinjiang-provinsen, hentet av en hacker fra en politiserver.

Filene dokumenterer blant annet hvordan kinesiske ledere er direkte involvert i interneringen av mange hundre tusen uigurer og andre muslimer.

En av filene viser en tale av en lokal leder i kommunistpartiet, Chen Quanguo, som gir fangevoktere ordre om å skyte for å drepe enhver som prøver å rømme. (NTB)