Zelenskyj: Russland har glemt alt som ble lært av 2. verdenskrig

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov vakte oppsikt med uttalelsene han kom med i et intervju med italiensk TV 1. mai. Faktumet at Voldymyr Zelenskyj er jødisk betyr ikke at det ikke finnes nazistiske elementer i Ukraina, uttalte han ifølge Reuters. Og at han trodde at Hitler også hadde «jødisk blod».

En av Russlands begrunnelser for å angripe Ukraina er som kjent å «avnazifisere» nabolandet.

Den ukrainske presidenten har kommentert intervjuet i kveldens tale. Han sier ifølge CNN at Russland har glemt alt som ble lært av 2. verdenskrig.

– Slike antisemittiske utfall fra ministeren betyr at Russland har glemt alt som ble lært av 2. verdenskrig. Eller så har de kanskje ikke studert det så nøye, sier han.

Lavrovs uttalelser har også vekket avsky i Israel. Utenriksminister Yair Lapid omtaler uttalelsene som «utilgivelige og hårreisende». Zelenskyj har ønsket å få det israelske luftvernssystemet Iron Dome, men Israel har vært tilbakeholdne for ikke å skade forholdet til Russland.

– Selvsagt er det skandale i Israel som følge av disse ordene. Men, ingen hører protester eller unnskyldninger fra Russland. Derfra er det stillhet, sier Zelenskyj.

– Hvordan kan man uttale disse ordene like før feiringen av seieren mot nazistene? Disse ordene betyr at Russlands øverste diplomat beskylder det jødiske folket for nazi-forbrytelsene. Jeg har ikke ord.