Zelenskyj: Ukraina klare for å eksportere korn

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, sier at Ukraina er klare for å eksportere korn, og venter på signal fra FN og Tyrkia for å begynne eksporten. Det melder Reuters.

Zelenskyj besøker havnebyen Tsjornomorsk i Odesa, som ligger ved kysten av Svartehavet, for å overvære forberedelsene av korneksporten.

De første skipene med korn fra Ukraina kan seile så tidlig som fredag, sa FN tidligere fredag, selv om detaljene om hvilken rute de skal ta ikke er avklart ennå.

Nødhjelpskoordinator Martin Griffiths i FN sa skipene er lastet med korn og er klar til å seile, men Ukraina og Russland jobber fortsatt med å fastsette ruten skipene skal ta over Svartehavet. FN og Tyrkia bistår i dette arbeidet.

Sist fredag kom de fire partene fram til en avtale om korneksport fra det krigsherjede landet, noe som ga håp om å avhjelpe matvarekrisen i verden.

Ukraina har lovet å lede skipene gjennom minelagte farvann, mens russerne har sagt at de skal avstå fra å angripe kornskipene og deler av infrastrukturen i Ukrainas havner.

Kilde: VG